Michael Feldballe
____________
Som udlænding i det færøske samfund finder jeg de udtalelser som Jógvan við Keldu er fremkommet med for usympatiske og beskæmmende. Det er al ære værd at man som udlænding gør mest muligt for at integrere sig i et fremmed land.
Jeg er selv runden af dansk muld, hvor man på få år har gjort et ikke-stuerent parti til en væsentlig del af regeringspolitikken. Jeg har aldrig haft sympati for partiets synspunkter, men jeg har heller aldrig haft oplevelsen af at være en fremmed i et andet land. Ikke før jeg flyttede til Færøerne.
Oplevelsen af at være et sted hvor sprog, kultur og muligheder i samfundet er så anderledes end det man kommer fra, bør ideelt set give grundlag for den entusiasme, som det rumænske ægtepar i Vestmanna har lagt for dagen. Deres indsats er al ære værd både for dem selv og for andre udlændinge, og deres eksempel bør følges med ildhu.
Sidste år gjorde Jógvan við Keldu sig uheldigt bemærket ved at sammenkæde udenlandske idrætsfolk med fremmedarbejdere der ville tage det ufaglærte arbejde fra færingerne. Nu gør han sig igen til skamme ved at kritisere udlændinge, der rent faktisk har ydet en indsats for at opnå en uddannelse, der kan være med til at skabe værdi for det færøske samfund.
Det er mit indtryk, at der i det færøske samfund er meget fokus på uddannelse. Når færinger opnår gode resultatet med deres uddannelse i ind og udland, så er det nyhedsstof i medierne. Men denne fokus har en bagside, og det er at langt hovedparten af den værdiskabelse der er grundlag for samfundets økonomi, nemlig fiskeriet, på flere områder ikke kræver nogen speciel uddannelse. Derfor er livsgrundlaget for så mange mennesker også så sårbart, fordi man ikke har noget at falde tilbage på; det vil sige andre muligheder for at arbejde.
Det er ikke selvsagt at man med en uddannelse kommer til at arbejde med akkurat det man har lært. Men har man en uddannelse af en eller anden slags, er det med til at skabe en identitet. Her tæller den almindelige skolegang imidlertid ikke med, for den er i dag et helt elementært grundlag for et moderne samfund som det færøske.
Der bør derfor fokuseres mere på at skabe værdi gennem uddannelse og mindre på at skabe værdi ved at konkurrere med udlandet om at forarbejde fisk.
I forbindelse med problematikken sidste år om de udenlandske idrætsfolk, kom det frem at det ville være gavnligt for det færøske samfund, hvis man gav de tilflyttende udlændnge mulighed for at få en lettere integrationsproces gennem kurser i færøsk sprog og kultur. Realpolitiks har dette nok lange udsigter, når man ser på de økonomiske problemer der i forvejen fokuseres på. Netop derfor er det i mere end en forstand positivt at udlændinge på egen hånd giver sig i kast med at lære og forstå samfundet gennem uddannelse.