Finanstilsyn på færøsk

Det indgår i aftalegrundlaget mellem partierne i landsstyrekoalitionen, at Færøerne skal overtage lovgivningen og det administrative ansvar for den finansielle sektor, herunder finanstilsynet. At landsstyret er så ivrig efter at overtage netop finanstilsynet, må undre.

KRONIKK

Jørn Astrup Hansen, fyrrverandi stjóri í Føroya Banka

 

---------------

 

Banklovgivningen er overordentlig kompleks. I et stadigt stigende omfang er lovgivningen og reguleringen af pengeinstitutternes virksomhed i øvrigt blevet internationaliseret. Tendensen går ikke i retning af en national banklovgivning. Det er åbenbart heller ikke landsstyrets ambition, at vi skal have en særfærøsk banklov. Man må forstå det således, at landsstyret agter at overtage eksisterende lovgivning på området.

 

Men hvis det er hensigten blot at gøre allerede gældende love på området til lagtingslove, hvorfor er det da væsentligt, at hjemmelen ligger i lagtinget og ikke i folketinget? Og hvis det er hensigten, at færøske love på området stedse skal afspejle EU-lovgivningen eller eksempelvis den danske lov om finansiel virksomhed, hvad er da formålet med at overtage lovgivningen?

 

Finanstilsyn – en opgave for specialister

Finanstilsynet er et højt specialiseret håndværk. Men hvordan er det med blot fire pengeinstitutter, hvoraf de to er forholdsvis små, muligt at uddanne specialister og opretholde en ekspertise i færøsk sammenhæng? Sædvanligvis foretages der inspektion af de enkelte pengeinstitutter med et mellemrum på typisk tre år. Med én inspektion om året vil de færøske inspektører jo end ikke kunne holde faget ved lige.

 

Men åbenbart er det slet ikke meningen, at tilsynet skal være færøsk; ansvaret skal blot være færøsk. Landsstyret forestiller sig, at man outsourcer opgaven. Formentlig til det danske finanstilsyn. Men hvis det er hensigten at outsource tilsynet, hvorfor er det da vigtigt for landsstyret at overtage det administrative ansvar? Det kunne forekomme, at der med en sådan model er lagt op til en noget uklar ansvarsfordeling. Hvad vil Finanstilsynet dog sige til det? Man må håbe, at landsstyret ikke gør regning uden vært.

 

I øvrigt synes man jo nok, at landsstyret i større omfang kunne overlade afgørelsen til pengeinstitutterne, som tilsyneladende end ikke har været spurgt til råds. Det er jo i pengeinstitutternes egen interesse, at der er et effektivt tilsyn. I øvrigt betaler pengeinstitutterne selv for at få foretaget tilsyn. Finanstilsynet er ikke på finansloven. I Danmark! Man må forstå på lagmanden, at der på dette punkt kunne være en ændring på vej. Men det er næppe nok til at formilde pengeinstitutterne.

 

Indskydergaranti – ikke en selvfølge

Med dansk lovgivning og dansk finanstilsyn har de færøske pengeinstitutter hidtil været en del af det danske pengeinstitutsystem. De har dermed også være omfattet af Indskydergarantifondens dækning. Indskydergarantifonden er en privat, selvejende institution, hvor pengeinstitutterne – mod at betale en præmie – forsikrer nærmere bestemte dele af indlånsmassen, således at kunderne er sikret mod tab på deres indlån. Netop fordi loven og tilsynet er fælles, er forsikringspræmien også fælles for pengeinstitutterne, der i øvrigt er pligtige til at forsikre deres indlån i Indskydergarantifonden.

 

Landsstyret synes at gå ud fra, at indlån i færøske pengeinstitutter fortsat vil være omfattet af Indskydergarantifondens dækning, selv om lovgivningen og tilsynet overtages som et færøsk anliggende. Men det er næppe nogen selvfølge. Loven om garantifonden gælder ikke for Færøerne men kan ved kongelig anordning sættes i kraft på øerne med de afvigelser, som de særlige færøske forhold tilsiger. Men man kan vel ikke se bort fra, at der foreligger en ny situation, såfremt tilsynet overtages af Færøerne.

 

Kan vi mon gå ud fra, at landsstyret allerede har sikret sig, at det er muligt at outsource tilsynet, og at det fortsat vil være muligt at tilbyde indskydere i færøske pengeinstitutter en garanti? Færøske pengeinstitutter vil i alt fald ikke ved egen hjælp kunne stable en garantiordning på benene.

 

Har vi et 6. oktober-trauma?

Som iagttager er det svært at frigøre sig for den opfattelse, at ønsket om at overtage finanstilsynet kan føres tilbage til traumet i oktober 1992. Men Færøerne befandt sig i 1992-93 i en undtagelsestilstand, og man bør være varsom med at drage meget vidtrækkende konsekvenser af oplevelser under så særegne omstændigheder.