Leif Jacobsen, folketingskandidat for Minoritetspartiet
Jeg vil først rette en tak til Lisbeth L. Petersen for hendes hurtige reaktion, i forbindelse med de skattemæssige problemer, jeg kom ud for, da jeg flyttede til Danmark.
Sagen var nemlig den, at jeg i første halvår af 2003 havde tjent 29.000 kroner, mens jeg boede på Færøerne. I andet halvår tjente jeg 196.000 kroner. Da jeg flyttede til Danmark den 1.7.2003, mente skattevæsnet i Albertslund Kommune, at jeg skulle betale skat, som om jeg havde tjent 392.000 kroner og så dele dette beløb med 2, ifølge skattelovens § 14. Men det gav jo som resultat, at jeg skulle betale cirka 17.000 kroner mere, end hvis der havde været foretaget en skatteberegning af, hvad jeg virkelig havde tjent: 225.000 kroner (29.000 og 196.000).
På skattekontoret fik jeg først et forslag om, at jeg skulle betale 8.000 kroner i ekstra skat. Da jeg klagede over det, blev det nedsat til 3000 kroner. Så klagede jeg igen, og endnu engang blev min skat ændret, nu fik jeg 3.000 kroner tilbage. Men her kom så Lisbeth ind i billedet, som en frelsende engel, idet hun havde henvendt sig skatteministeriet, som kunne fortælle, at den 1.4.2004 trådte et EU-direktiv i kraft, og hermed blev skattelovens § 14 sat ud af kraft.
Nu skal skatteberegningen foretages ud fra, hvad man reelt har tjent, ligegyldigt om de er tjent på Færøerne eller i Danmark.
I første omgang påstod skatteforvaltningen i Albertslund, at loven ikke havde tilbagevirkende kraft. Men det er forkert, idet der i bemærkningerne står, at man kan få foretaget en ny vurdering af sin skat helt tilbage til 1998.
Det 4. og sidste forslag til skat for 2003 blev, at jeg har fået mere end 9.000 kroner tilbage. Altså en forskel på 17.000 kroner fra det første forslag til det fjerde forslag. Hvis jeg havde godtaget forslag 1, 2 eller 3, tvivler jeg på, at de af egen kraft havde henvendt sig til mig igen.
Derfor vil jeg opfordre alle, som har skiftet folkeregisteradresse mellem Danmark og Færøerne siden 1998 om at henvende sig til skattemyndigheden i Danmark. Jeg er nok ikke den eneste, der har haft dette problem.
Problemet for kommunerne i Danmark er, at de under det borgerlige styres skattestop, har svært ved at få enderne til at hænge sammen, og har derfor ikke andre muligheder, end at føre en stram politik overfor borgerne. Et tydeligt eksempel på dette er, at hver fjerde, der klager over ikke at have fået, hvad de mener at være berettiget til ifølge sociallovgivningen, får ret i, at de får for lidt udbetalt.
Endnu en gang: tak Lisbeth.
Til sidst, kan jeg ikke lade være med at komme med en kommentar til den religiøse genoplivning i forbindelse med det netop afholdte præsidentvalg i USA og kommunevalget her på Færøerne.
Vil vi virkelig leve efter Luthers lære, hvis samfundsopfattelse ser mennesket, som et »farligt rovdyr«, som skal holdes i lænker, og som passivt skal affinde sig med og underlægge sig enhver myndighed, uanset hvor uretfærdig denne måtte synes - fordi myndighederne ses som Guds »tugtemestre og bødler«.
Nej heldigvis ikke. Kræv din ret og tro på dig selv.