Til føroyskar fjølmiðlarnar

Tíðindaskrivið, sum landsstýrið sendir donskum og føroyskum fjølmiðlum sunnudagin

Í sambandi við gongdina í sjálvstýrismálinum farnu dagarnar, hevur landsstýrið í dag sent donsku pressuni soljóðandi pressuskriv.

Pressemeddelelse


Færøernes landsstyre har foreslået halvering af alle

danske tilskud og maximum 15 års afvikling af resten.

Den danske presse har de sidste dage ? med Finansministeriet som kilde ? bragt en række fejlagtige nyheder om Færøernes Landsstyres forhandlingsoplæg vedrørende forhandlingerne om et nyt fællesskab mellem Danmark og Færøerne.

Den mest alvorlige usandhed, som er bragt i pressen, er, at Færøernes Landsstyre i forbindelse med forhandlingerne skal have krævet en økonomisk overgangsordning på over 50 år.

Dette er direkte fejlagtigt, og da det er til stor skade for forhandlingsforløbet, føler Færøernes Landsstyre sig nødsaget til at komme med følgende redegørelse:

Torsdag fik Poul Nyrup Rasmussen, statsminister, overrakt et eksemplar af landsstyrets oplæg til forhandlingerne om en ny samarbejdsaftale mellem Færøerne og Danmark, der medfører, at den færøske befolkning tager det fulde politiske og økonomiske ansvar for sit land.

Oplægget indeholdt bl.a. et forslag til, hvorledes Færøerne kan komme ud af den økonomiske afhængighed af Danmark. Der er tale om et forhandlingsoplæg og på ingen måde et krav. Landsstyret havde lagt op til realitetsforhandlinger om den økonomiske overgangsordning på de kommende møder, hvor der naturligvis vil blive drøftet en lang række mulige modeller.

Det første udspil var følgende:


?At de samlede danske ydelser til Færøerne på én gang ? ved traktatens ikrafttrædelse ? blev halveret til 650 millioner kroner, samtidig med at den færøske gæld til statskassen bortfaldt.

Dette ville betyde en umiddelbar årlig besparelse for den danske skatteyder på mellem 400 og 600 mio. kr. - alt efter beregningsgrundlaget, som parterne skal blive enige om.


?Ifølge forlaget skulle de resterende 650 millioner reduceres væk efter tre år, når de udgjorte 3% af Færøernes bruttonationalprodukt. Dette er en model, der er foreslået af det færøske Socialdemokrati, og som blev en del af oplægget i et forsøg på at imødegå oppositionens ønsker på Færøerne.

En sådan model, vil være afhængig af væksten i den færøske økonomi, og kan derfor beregnes til mange mulige åremål udfra forskellige præmisser. Hvis Færøerne f.eks. skulle få indtægter fra olie, ville beløbet falde bort efter meget få år.

Foreløbige vurderinger viser, at det færøske bruttonationalprodukt for år 2000, er ca. 8 milliarder. Dette betyder, at 650 millioner udgør ca. 8% af BNP.

Væksten i den færøske økonomi har de sidste 6 år været 9,8% i gennemsnit. Hvis denne vækst fortsætter, ville beløbet falde bort efter 11-12 år.

Men for at sikre en afvikling af støtten uden tilfældighedernes spil, indeholder traktatforslaget tilmed et forslag om, at traktaten kan ophæves i år 2015. Dette ville naturligvis medføre alle subsidiers ophør.

Derfor er der altså i forslaget indeholdt et loft på maximum 15 år.

Færøernes Landsstyre finder det meget kritisabelt, at et dele af traktatforslaget, der i største fortrolighed er udleveret personligt til statsministeren, i fordrejet form bliver offentliggjort således, at Færøernes Landsstyres krav fremstår som urimelige.

Landsstyret finder det tilmed kritisabelt at man, før forhandlingerne er påbegyndt, går ud i offentligheden og stiller ultimative betingelser til sin modpart, samt ved hjælp af fordrejninger fremstiller sin modparts forhandlingsoplæg som urimelige krav om store ydelser.

Landsstyret ønsker ikke at forlænge de økonomiske ydelser fra Danmark. Tværtimod foreslår vi at de eksisterende økonomiske ydelser bliver afviklet.

Færøernes Landsstyre vil afslutningsvis at gøre opmærksom på følgende:


Det, vi ønsker, er en nyt fællesskab mellem Færøerne og Danmark, hvor den færøske nation får ansvaret for sit eget land.

Den nuværende ordning, hvor der er meget uklar fordeling af magt og ansvar, har vist sig at have fatale politiske og økonomiske konsekvenser for Færøerne.

At den færøske nation får det økonomiske ansvar for sit eget land, vil medføre meget store årlige besparelser for den danske skatteyder.

Hvis den færøske befolkning på den anden side ikke tager dette ansvar, vil ydelserne fra Danmark blive stadig større. Udviklingen viser, at subsidieøkonomien medfører en spiral, der gør Færøerne stadig mere afhængige af større og større tilskud fra Danmark.

Med overgangen fra en subsidieøkonomi til en selvbærende økonomi kan ikke ske fra en dag til den anden. Det er derfor vi foreslår, at vi som del af traktaten om det nye fællesskab indgår en aftale om en rimelig økonomisk overgangsordning.

Alternativet til denne hjælp til selvhjælp, er større og større færøsk afhængighed af danske ydelser.


København d. 19. mars 2000

Færøernes landsstyre