Ønsker i turister?

af Peter Kemp, dr. theol. & phil., leder af Center for Etik og Ret, Københavns Universitet

Omkring 1. august i år besøgte jeg sammen med mine to børn på 2 og 7 år Færøerne. Det blev en stor oplevelse. Vi lejede en bil i lufthavnen og boede under opholdet hos nogle venner i Torshavn. Vi nød oplevelsen af den skønne og vilde natur fra Viðoy til Vágar. På grund af det fine vejnet og de mange tunneller kunne vi nemt komme rundt på de nordlige øer og sejlturene mellem Leirvík og Klaksvík og mellem Vestmanna og Oyrargjógv var korte behagelige afbrydelser af køreturene.

Noget af det mest fascinerende ved Færøerne er naturens uberørthed. Det allermeste af landet fremtræder som det har været i tusind år. Derfor forstår man godt, hvis mange ikke ønsker landet oversvømmet med turister. Men på den anden side kan turismen blive en stor indtægtkilde, hvis man gør lidt for at kæle for besøgende udefra. Det må da også være muligt at finde en balance mellem bevaringen af øernes natur og god service for turisterne.

Som det foregår i dag er denne service tilsyneladende ikke noget, man satser alvorligt på. Det var i hvert fald ikke det indtryk, jeg fik, fra vi ankom til lufthavnen på Vágar. Der var ikke noget kort over øerne og over de største byer i den bil vi lejede. Og i turistinformationen i lufthavnen fandtes kun et oversigtkort over øerne med en lille plan over det centrale Torshavn, men ikke over den nordlige del af byen hvor vi skulle bo. Oversigtskortet der fungerede som reklame for Atlantic Airways kunne vi købe for 20 kr. men da jeg spurgte i informationen om, hvordan vi skulle finde vores venner i Torshavn, svarede den vagthavende medens han fortsatte med at gøre nogle optegnelser om noget andet, at det kunne vi spørge os frem til, når vi kom til byen. Hvorfor sælger man ikke ordentlige kort i lufthavnen men overlader det til turisterne at finde ud af at købe dem på turistkontoret i Torshavn, eller på en benzinstation eller i en boghandel? På turistkontoret udleveres i øvrigt at godt kort over Torshavn gratis, så hvorfor kunne man ikke også gøre det i lufthavnen?

Hvad benxinstationerne angår oplevede vi, at man på Statoil stationerne ikke kunne bruge det Diners Club kort, de reklamerer med at de godtager.

Min syvårige søn var meget begejstret for tunnelerne gennem fjeldene, for det var for ham som at være i Tivoli eller Disney-land. Men jeg synes godt, disse tunneler for sikkerhedens skyld kunne forsynes med lidt lys og nødtelefoner ved vigepladserne. Jeg turde slet ikke tænke på, hvad jeg skulle gøre, hvis biler var gået i stå midt i een af den ensporede lange tunneler uden lys overhovedet.

Vores tur med en af bådene fra Vestmanna til Vestbjørgini for at se grotterne og fuglefjeldene blev desværre ikke så vellykket og det skyldes en mangel på omtanke hos arrangører af bådturen. Selvom vinden skabte høje bølger så snart vi kom ud langs kysten til det åbne hav, blev vi iført nogle gamle stive redningsveste og anbragt om bord på en lille båd, der ikke ydede nogen beskyttelse imod de bølger der slog ind over den fra det store hav. Mine bukser blev plaskvåde og den høje søgang gjorde min søn søsyg, medens min lille datter sad lamslået på mit knæ under det meste af turen. Den større båd, som kunne have ydet os bedre beskyttelse mod bølgerne, var disponibel, men alligevel tog man ud i den mindre båd uden beskyttelse. Vi oplevede alle turen som rædselsfuld fra det øjeblik vi kom ud i de store bølger, og det var jo en helt anden oplevelse vi skulle have haft. For børn var turen i den båd i hvert fald helt uegnet.

Mærkeligt nok var de ting, vi fandt utilfredsstillende under vores ferie på Færøerne, noget som nemt kunne være ordnet anderledes. Man har fortalt mig, at pengene til turismen ofte spenderes på færingers studierejser til udlandet i stedet for på faciliteter for turisterne. I hvert fald er det svært at se, at der er gjort ret meget for at turister skal få det maximale ud af opholdet på de vidunderlige øer, som mange verden over nu vil få lyst til at se, når de oplever Nils Malmros? filmatisering af Jørgen-Frantz Jacobsens roman om Barbara. Det spørgsmål melder sig derfor: Ønsker I for alvor turister til landet eller vil i hellere beholde øerne for jer selv?


Peter Kemp