Ellen Kamban 100 ár

Et nutidigt foto af fødselaren

Ellen Johanne Kamban bosiddende i Kvistvænget 2G på Trollehøj her i Svendborg fylder fredag den 30. juli 100 år.

 

Ellen er halvfæring, men født og opvokset i Svendborg, da det var her hendes færøske far slog sig ned som selvstændig blikkenslagermester, efter at have sejlet til søs under det meste af 1. verdenskrig.

 

Efter en god og tryg barndom, og veloverstået præliminæreksamen, kom Ellen i 1936 i lære som sekretær hos advokat Fleening. Som et led i sin uddannelse lærte hun bl.a. at stenografere, noget hun blev så dygtig til, at hun med udmærkelse bestod den dengang sværeste eksamen i denne disciplin. Efter 5 år hos Fleening skiftede Ellen i 1941 plads og fik job på byens borgmesterkontor, hvor hun, under borgmester Ferdinand Jensens ledelse, også var ansat i 5 år.

 

Under krigen mødte hun sin tilkomne Hans Marius Kamban, der var færing og sejlede som matros i handelsflåden. Da al forbindelse mellem Danmark og det engelsk besatte Færøerne var afbrudt under hele krigen, kunne det unge par først bosætte og gifte sig i Torshavn i 1946. Her fik Ellen igen arbejde som sekretær, men da gemalen senere på året tog på hvalfangst i Sydhavet, valgte Ellen at rejse tilbage til Svendborg i 1947 for her at føde det første af sine 4 børn.

 

##med2##

 

Som det dengang var almindeligt, opgav Ellen sit fag for at blive hjemmegående og stå for husholdning og børnepasning, medens manden i lange perioder sejlede på langfart. Ellen Kamban, der blev enke i 1986, boede i eget hjem indtil sommeren 2020, hvor hun skiftede adressen ud til den nuværende. Folk der kender Ellen betegner hende som elskeligt menneske, der kerer sig meget om sine medmenneskers ve og vel. Igennem en længere årrække ydede Ellen en god indsats som frivillig i genbrugsbutikken ved siden af Føtex.

 

Efterhånden er hverken synet eller bentøjet hvad det var engang, men heldigvis er fødselaren aldeles åndsfrisk og holder sig dagligt opdateret omkring nyheder og samfundsforhold, som hun så kan drøfte med de venner og familiemedlemmer hun ofte får besøg af. Disse besøg sætter hun stor pris på, ligesom hun også nyder, når hun med jævne mellemrum får en tur rundt i lokalområdet i sin kørestol.

 

Fødselaren holder sig hjemme på fødselsdagen, men fejres af børn, svigerbørn, børnebørn og oldebørn ved en sammenkomst på Majorgården dagen efter.

 

Et nutidigt foto af fødselaren

Ellen som ung sekretær